Založ si blog

O muchotrávkach

O muchotrávkach

Sama  sa čudujem. Čo ma to napadlo, dať si muchotrávku za meno používateľa.

Nemá to hlbší význam. Proste ma nič iné nenapadlo. A keď ma to už napadlo a verím tomu, že všetko sa deje z nejakej príčiny, pohrala som sa so slovom Muchotrávka.

Mucho – trávka : dozvedám sa, že jej meno je odvodené od aktu trávenia  múch, potom čo sa muchotrávka červená namočila do sladkého, teplého mlieka. Cha….našinec bol vždy vynaliezavý a pomáhal si ako mohol. Produktami prírody, vynaliezavosťou a náhodným zistením, že niečo účinkuje.

Muchotrávka zelená je vraj najjedovatejšou hubou v Európe a jej konzumácia môže byť až smrteľná, alebo sa končí trvalou invaliditou. Stačí len 50 g surovej muchotrávky zelenej a dospelému človeku, vážiacemu 60 kg hrozí smrteľná otrava. Je pre viacero lariev veľmi obľúbenou maškrtou, čím sa vylučuje teória, že jedovaté huby neobžerú ani slimáky, ani larvy hmyzu.

Z povier o jedovatých hubách ma zaujala najmä povera o tom, že ak do jedla, ktorého súčasťou je jedovatá huba, vložím striebornú lyžicu, tak sčernie. Iná povera hovorí, že v takomto prípade sčernejú huby. Blbosť. Huby automaticky sčernejú, keď vyschnú alebo zvädnú.

Skúsenosti dokazujú, že jedovaté huby môžeme variť do nekonečna a vždy ostanú jedovaté. Tomuto sa vymyká určitý druh jedovatých hríbov (napr. hríb satanský).

Tak späť k tomu, akú súvislosť majú tieto muchotrávky s mojim menom?

V tejto chvíli sa stávam travičkou negatívnych múch nášho života. Cha…a to ešte nie som ani namočená v teplom, sladkom mlieku…

Dodatok k Dominike

28.10.2014

Zmierenie Pod kokosovou palmou v piesku, pochopila som bolesť duše všetku. Urobila som ju svojim priateľom. Otvorená hlava, otvorené srdce, spoznáva nepoznaný uhol zmyslu života, bolesť sa mení a s vďakou upretý modrý pohľad, kde trbliece sa modrastý deň, utopený v slnku a milované more na obzore, hudie svoju pieseň kolísajúc vlny k spánku.

Mária

28.10.2014

Ráno. Rovnaké, ako iné rána. Voda buble v hrnci na sporáku, a nadvihuje nedočkavú pokrievku. Starodávny spôsob ako uvariť kávu nezostarne nikdy. V kúpeľni tečie teplá voda a jej prúd zmýva posledné sny noci. Pomalým, šuchotavým krokom presunie sa k stoličke, kde visia zo včera obesené šaty. Ramienko hrdo drží nitky obľúbenej blúzy, nežným šuchotom [...]

Dominikánska republika

27.10.2014

Vysnívaný raj dovolenkárov. Predstava teplého, tropického počasia. Prísľub vlhkosti vzduchu, ktorý vylieči každú alergický neduh. Lenivé slniečko, hojdanie lodí a člnov na vlnách azúrového mora, v tlačenici ktorých vystavujú na obdiv morské živočíchy od výmyslu sveta, svoje pestrofarebné telá, plutvy, panciere a trblietavé šupiny. Vôňa exotických jedál [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

muchotravka

Osud je vůl, to jste si všim. Ten si dělá věci podle sebe a nebere na nikoho ohled. Jan Werich

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11156x
Priemerná čítanosť článkov: 1395x

Autor blogu

Kategórie

Archív