Založ si blog

O ľudských vzťahoch

O  ľudských vzťahoch

 

 

Každý krôčik, ktorý zbližuje ľudí bez ohľadu na ich vierovyznanie, je pre ľudstvo zásadný.

Kráčajte a nebojte sa! (Dalajláma)

V poslednej dobe ma zaujala myšlienka o tom, čím sa zaoberá človek na smrteľnej posteli. Nie sú to ani peniaze, ktoré nezarobil, nie sú to ani autá a majetky, ktoré nestihol vlastniť, ani nič z vecí hmatateľných, o ktorých si často počas nášho života myslíme, že sú najdôležitejšie.

Človek na smrteľnej posteli najviac ľutuje svoje vzťahy s blízkymi, ktoré zanedbal, ktoré nezveľaďoval. Naopak, možno žabo-myšími, nepodstatnými  vojnami zapríčinil ich zánik.

Je to pravda .

Poobzerajúc sa v komnatách svojej duše, v okolí svojich známych, priateľov a rodiny, smutne zvesím hlavu a konštatujem: ľudia sú egoistickí, zahladení do seba, kráčajú po svojich vlastných cestách, prevalcovávajú  časové priečky úspechov v kariére a uniká im podstatný zlomok chvíľ, ktoré tvoria klbko života. Nie je čas na stretnutie, porozprávanie sa z očí do očí. Nie je čas na zastavenie sa. Ľudia zabúdajú na lásku, na jej prejavenie.

My ľudia, sme krehké bytosti. Dnes tu a zajtra môžeme pozerať do tváre smrti . Cháron nás  potichu prevezie tmavou riekou, na druhý breh žitia. Toto je jediná spravodlivosť. Zomrieme všetci.

Smrť nie je zlá . Je prirodzenou súčasťou nášho ľudského života a či chceme, alebo nechceme, týka sa nás všetkých. Často býva vyslobodením. Zomieranie však môže byť bolestivá záležitosť. I keď pravdou je , že zomierame od momentu, kedy sa narodíme. Len v mladosti sa nás to akosi netýka. Dozrievaním, zbieraním skúseností  a možno zmúdrením, sa čas horiacej sviečky pomaly skracuje.  Pri zomieraní sa človek a jeho vedomie nachádza vo zvláštnej úrovni, kde mu prebieha život ako na filme. A tam potom nastávajú  útrapy duše a škrípanie zubami.

V poslednej dobe bezmocne sledujem správy o preliatej krvi, nevinných obetiach , zmombardovaných a rozstrieľaných domovoch, školách, nemocniciach, o utrpení detí, nevinných ľudí v oblastich Líbie, Sýrie, Iraku, Ukrajiny a Gazy, ako dôsledkov náboženských konfliktov. V mene Boha sa medzi sebou bijú kresťania, židia, moslimi . V mene Boha prelievajú ľudskú krv, aby deklarovali svoju Moc. Avšak, aký druh moci to je, keď je postavený na základoch neľudského utrpenia, na základoch toho, že človek si neváži ľudský život a bytosť, menom ČLOVEK. Ak človek zomrie násilým a jeho život sa neminie prirodzeným spôsobom, niečo vo vysokom nadvedomí ľudstva musí zaškrýpať. Lebo nikto nemôže povedať, že sa ho netýka to, čoho nie je priamym aktérom. Všetci sme postihnutí . Tí, ktorí prelievajú krv, tí ktorí takto odídu i tí, ktorí sa len bezmocne pozerajú.

Boh sa nezaujíma o to, kto z nás ľudí patrí do ktorej náboženskej skupiny. Boha zaujíma, aký som JA, aký si Ty – človek. Či dobrý alebo zlý. Boh je pre všetkých rovnaký a každému z nás naráta podľa zásluh.

Keďže nemôžem osobne ovplyvniť dianie na blízkom východe, snažím sa robiť malé veci života dobre. Som len kvapkou v mori, viem. Avšak keď sa spoja viaceré kvapky, vznikne potôčik, potom rieka a nakoniec more. Skúsme sa spojiť v pozitívnom reťazci a utvoriť more. More Lásky.

V konečnej analýze sa totiž ráta, že robíme dobré a láskavé veci v každej situácii, bez ohľadu na to, ako sa cítime.

 

 

Dodatok k Dominike

28.10.2014

Zmierenie Pod kokosovou palmou v piesku, pochopila som bolesť duše všetku. Urobila som ju svojim priateľom. Otvorená hlava, otvorené srdce, spoznáva nepoznaný uhol zmyslu života, bolesť sa mení a s vďakou upretý modrý pohľad, kde trbliece sa modrastý deň, utopený v slnku a milované more na obzore, hudie svoju pieseň kolísajúc vlny k spánku.

Mária

28.10.2014

Ráno. Rovnaké, ako iné rána. Voda buble v hrnci na sporáku, a nadvihuje nedočkavú pokrievku. Starodávny spôsob ako uvariť kávu nezostarne nikdy. V kúpeľni tečie teplá voda a jej prúd zmýva posledné sny noci. Pomalým, šuchotavým krokom presunie sa k stoličke, kde visia zo včera obesené šaty. Ramienko hrdo drží nitky obľúbenej blúzy, nežným šuchotom [...]

Dominikánska republika

27.10.2014

Vysnívaný raj dovolenkárov. Predstava teplého, tropického počasia. Prísľub vlhkosti vzduchu, ktorý vylieči každú alergický neduh. Lenivé slniečko, hojdanie lodí a člnov na vlnách azúrového mora, v tlačenici ktorých vystavujú na obdiv morské živočíchy od výmyslu sveta, svoje pestrofarebné telá, plutvy, panciere a trblietavé šupiny. Vôňa exotických jedál [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

muchotravka

Osud je vůl, to jste si všim. Ten si dělá věci podle sebe a nebere na nikoho ohled. Jan Werich

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11157x
Priemerná čítanosť článkov: 1395x

Autor blogu

Kategórie

Archív