Založ si blog

Dominikánska republika

Vysnívaný raj dovolenkárov.

Predstava teplého, tropického počasia. Prísľub vlhkosti vzduchu, ktorý vylieči každú alergický neduh. Lenivé slniečko, hojdanie lodí a člnov na vlnách azúrového mora, v tlačenici ktorých vystavujú na obdiv morské živočíchy od výmyslu sveta, svoje pestrofarebné telá, plutvy, panciere a trblietavé šupiny.

Vôňa exotických jedál z mäsa, rýb, hydiny s aromatickým korením, typickým pre túto oblasť sveta. Šťavnaté, žlté  kúsky ananásu a melóna, manga, granátových jabĺk, hrozna, pomarančov. Odmenou je slasť na jazyku. Rôzne druhy ryže s príchuťou i bez. Pestrofarebné, chrumkavé, kučeravé i rovné lístky zeleninových šalátov, lemujú švédske stoly prekypujúce štedrosťou. Prísľub zasýtenia na maximálnu úroveň.

Sladké koláčiky od výmyslu sveta so všetkými príchuťami ovocia. Čokoládové „mlsky“, „sladkostičky“ na jeden hlt.

Lahodné ovocné nápoje. Vína. Rôzne karibské šnapsy. Biely rum v kombinácii s kolou, nenápadne a isto stúpa do hláv opálených turistov.

Vôňa exotiky, golfových ihrísk, konských hrív,  usmievavých čokoládových dievčat a mužov, pamiatok histórie a Kryštof Kolumbus. On objavil tento nádherný kúsok zeme. A myslel si, že je v Indii.

Kúpanie v mori, slnenie, vylihovanie na piesku, na lehátkach. Výlety, spoznávanie novej krajiny autobusom, loďou, kúsok peši. Dotyky s normálnym, každodenným životom. Ponuka reštaurácie. Nielen jedlom je človek sýty. Hudobo – tanečný program roztancovanej skupiny uprostred prestretých stolov.  Žiarivé kostýmy, úsmevmi rozžiarení, temperamentní tanečníci oslnia každého. Človek odchádza zrelaxovaný a pocit šťastia sa presídli z účinkujúcich na divákov. Všade voňavé, farbami hýriace kvety od výmyslu sveta.

Všetko dokopy vytvára atmosféru oddychu, podčiarknutú perfektnými hotelovými službami, vrátane pocitu bezpečia pre turistov.

Dokonale sformované prostredie areálov hotelov. V  šťavnatej zeleni, v tieni ozrutných banánovníkov a paliem, ukrývajú sa rôzne exotické vtáky. Svojim spevom, zrelaxujú každú myseľ a podvedomie človeka. Obdiv pre  plameniakov, postávajúcich unudene v jazierku na jednej nohe. Všetko vtáctvo má jedno spoločné: sú nesmierne štíhle, svojim zjavom veľmi krehké a dôstojnou prítomnosťou, neodmysliteľne dotvárajú atmosféru miesta, určenom na relax.

Prepych a blahobyt prírody, plným priehrštím obdaruváva človeka.Biele pláže, obmývané vodou z tyrkysu. Šum paliem v horúcom vetre pohládza tvár. V duši navždy zostane príjemná spomienka.

Foťáky preplnené obrázkami na pamiatku.

Takto sa dá v skratke opísať dovolenka v Dominike.

Vrelo odporúčam.

 

 

Dodatok k Dominike

28.10.2014

Zmierenie Pod kokosovou palmou v piesku, pochopila som bolesť duše všetku. Urobila som ju svojim priateľom. Otvorená hlava, otvorené srdce, spoznáva nepoznaný uhol zmyslu života, bolesť sa mení a s vďakou upretý modrý pohľad, kde trbliece sa modrastý deň, utopený v slnku a milované more na obzore, hudie svoju pieseň kolísajúc vlny k spánku.

Mária

28.10.2014

Ráno. Rovnaké, ako iné rána. Voda buble v hrnci na sporáku, a nadvihuje nedočkavú pokrievku. Starodávny spôsob ako uvariť kávu nezostarne nikdy. V kúpeľni tečie teplá voda a jej prúd zmýva posledné sny noci. Pomalým, šuchotavým krokom presunie sa k stoličke, kde visia zo včera obesené šaty. Ramienko hrdo drží nitky obľúbenej blúzy, nežným šuchotom [...]

Jeseň

25.10.2014

Jeseň Jeseň zaklopala na vráta. Rozšantená ,farebne zladená podľa poslednej módnej prehliadky, uviazala ženám vo vlasoch hodvábne šatky. Zahalila šálom meniacu sa krajinu. Lístím zo stromov pohráva sa nevinná, ako rozprávková víla nebadane pripomíňa prechod k tunelu, za ktorým číha pani zima. Slniečko strapaté, zubaté okom žmúri na ľudí. [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

muchotravka

Osud je vůl, to jste si všim. Ten si dělá věci podle sebe a nebere na nikoho ohled. Jan Werich

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11143x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu

Kategórie

Archív